Hur man trimmar in vanten på 7/8-riggen med bakåtsvepta spridare.

Det finns inget masttrim som alltid är bäst, utan man får anpassa detaljer i hur man sätter an vanten efter det storsegel man har. I princip kräver ett utseglat storsegel mera mastböj än ett nytt, i stumt material.

Man utgår lämpligen från de anvisningar som finns på Seldéns hemsida för hur man trimmar in riggen. För åtminstone 999:an har det visat sig för flera att man inte kan sträcka upp vanten så mycket som Seldéns anvisning säger, för då buktar tvärbalken som maststöttan står på i stället, så man når inte upp till den önskade vantspänningen. (se olika tips om att förstärka balken under ´Skrov´)

Seldens anvisning går i princip ut på att man tejpar en 2-meters tumstock (i sin ena ände) på vardera toppvantet, och sträcker upp så att toppvanten töjer sig 5 mm på 2 meter. Medan man gör detta, har man löst häckstag. Man sträcker även på undervanten medan man sträcker på toppvanten, så att masten förblir spikrak. Mot slutet kan man välja att lägga en aning sträck i häckstaget för att hålla masten rak i toppen.

Detta är grundläget. De flesta segelmakare säger sig sy storsegel för denna riggtrimning nuförtiden.

För att finjustera rekommenderar jag att man därefter hissar storseglet i hamn i lugnt väder, och sträcker upp häckstaget, bomuthalet och cunningham hårt. Om allt är rätt så skall man nu kunna platta ut storen till i stort sett fullkomligt platt profil, och detta motsvarar hårdvindsläget för orevad stor.

Om man inte uppnår att storen blir helt plan på detta vis, beror det på att storen har sin buk fördelad på ett annat sätt än vad Seldens rigganvisningar tror är rätt, eller att seglet är töjt och har lite större buk än idealiskt. Vad man kan göra då är t.ex.:

Om man i grundläget har undervant och häckstag en aning lösare, kommer häckstaget när det sträcks att kröka masten mera i mittpartiet, visserligen till priset av lite slack i lä toppvant vid stor krängning, men storen blir planare vilket är viktigare.

Vill man plana ut storen lite mera i toppen än i mitten då man drar i häckstaget, så skall man ha hårdare undervant och häckstag i grundläget. Man kan även förstärka denna tendens genom att prova att montera undervanten AKTER om toppvanten i rötjärnen. Detta medför att masten får en mindre tendens att böja sig på mitten, utan mera mastböj hamnar i toppen så storen planas ut mest där.