Gasolkylskåp

Elektrolux hade tidigare en modell RB180C som dessvärre har utgått ur sortimentet. Men nu har Elektrolux knoppat av ett företag för bl.a. mobil kyla, Dometic. Se produktblad nedan. I någon mån kanske mitt tjat kan ha påverkat Elektrolux: Jag har ringt 4-5 gånger under några år och frågat ....

Gasolkylskåp är en riktig höjdarlösning. Förbrukningen är c:a 200 g gasol / dygn, och en 11-kg flaska räcker alltså bortemot två månader med försumbar elförbrukning. I vår svenska sommarklimat får man dessutom lite tillskottsvärme i båten så att den blir kruttorr och behaglig att bo i. Och dessutom är alltihop ljudlöst.

Glöm alltså allt vad batteriladdningskörning, landström, solceller osv heter och njut av det svaga klirret av iskuberna i aftondrinken.

Vi har gjort en gasolbox i aktern på vår båt för 11-kg-flaskan genom att sätta lock och botten av marinplywood i ett korrugerat avloppsrör av kraftig PVC. Botten är skruvad och tätad med sikaflex, och locket tätar med en grov skumgummilist med cirkulärt tvärsnitt samt tre excenterlås.

Kylskåpet sitter under navigationsbordet i vår 999:a, och rören för luft och avgaser går upp bakom elcentralen till en däcksmonterad skorstenskåpa med relativt blygsamma dimensioner.

Magnus Sterky <magnusQsterky.com>

De nya båtkylskåp som nu finns presenteras på produktbladet nedan, och säljs av DOMETIC ORIGO AB, Halmstad. Kontakta Johan Edlund, tel 035 165700. Enligt uppgifter från båtmässan är c:a priserna nu c:a 9000:- för det lilla och c:a 10000:- för det stora.

Det är det lilla (4213) som närmast motsvarar det som finns i vår båt. Det verkar också som dessa nya drar aningen mer gasol, men har å andra sidan FRYSFACK. Det lilla bör i alla fall gå omkring 5 veckor på en 11-kg gasolflaska, inklusive viss matlagning.